
Badó Formatges
Les formatgeries artesanes desenvolupen una activitat molt important per preservar el paisatge i la biodiversitat. Són actors en la recuperació i la dinamització del món rural, i la seva feina és clau per protegir el patrimoni cultural i agroalimentari de la llet i el formatge.
ACREFA actualment agrupa una vuitentena de formatgeries artesanes que estan disperses per tot el territori català, una xifra que representa el 80% del sector. Aproximadament la meitat d’aquestes formatgeries transformen la llet dels seus ramats, i l’altra meitat són formatgeries que es proveeixen de llet de ramaders i pastors de proximitat.
Es tracta d’un col·lectiu molt heterogeni, on podem trobar formatgeries que transformen milers de litres en formatge a la setmana i d’altres que només transformen uns centenars de litres. També existeixen diferències en relació al seu catàleg, on trobem formatgeries que elaboren 2 o 3 formatges i d’altres que superen les 10 varietats. I evidentment també hi ha formatgeries, amb ramat i sense, que elaboren formatges amb certificat ecològic. En qualsevol cas, totes les sòcies i socis d’ACREFA tenen un objectiu comú: l’excel·lència agroalimentària.