ACREFA és l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà, un col·lectiu que reuneix a una vuitantena de formatgeries artesanes de tot el territori català.
Des d’ACREFA, treballem en dos àmbits d’actuació: representar el sector formatger artesà i català, i divulgar la cultura del formatge.
ACREFA és una associació plural i transversal, que reuneix a formatgeries amb característiques molt heterogènies, però amb un mateix objectiu comú: l’excel·lència agroalimentària.
L’inici d’Acrefa
ACREFA neix l’any 1982, en un moment clau pel formatge català, per donar resposta a un moviment emergent de gent jove. Van decidir marxar de la ciutat per viure en masies i pobles i elaborar formatges artesans com a mètode de subsistència. Aquelles noves formatgeries, davant una normativa sanitària molt restrictiva que els impedia exercir des de la legalitat, varen constituir ACREFA. Amb l’objectiu de crear una associacio que els representés davant l’administració, i treballés per a la legalització de les petites formatgeries. D’aquesta manera lluitven per adaptar una normativa que en aquell moment només afavoria l’elaboració de formatges industrials.
El futur del formatge artesà
L’any 1992 la Unió Europea va aprovar una directiva que permetia l’elaboració de formatges artesans de llet crua en qualsevol estadi del procés de maduració amb unes determinades especificacions sanitàries. Aquesta resolució va permetre desenvolupar nous formatges elaborats amb llet crua, un dels valors d’identitat de les formatgeries artesanes catalanes.
L’any 1996 la producció artesana de formatges és un fenomen consolidat, a Espanya existien 1.500 formatgeries artesanes legalitzades, unes xifres que s’havien triplicat en 15 anys, que demostraven la nova dimensió d’un sector molt professional i amb una activitat econòmica important. A partir del 2000, aquestes xifres segueixen augmentant fruit dels baixos preus de la llet, i de la decisió de molts ramaders lleters de construir formatgeries, per transformar i donar valor a la llet que produeixen i poder seguir vivint de la ramaderia.
A dia d’avui
Avui el sector del formatge artesà català gaudeix d’una xarxa de formatgeries molt potent i distribuïda per tot el territori, on s’elaboren bons i diferenciats formatges, amb el relleu generacional assegurat, i amb gent jove i molt professional que gaudeix i treballa amb una visió àmplia i actual del formatge.
En paral·lel, el formatge català ha esdevingut un aliment agroalimentari excel·lent, amb valors singulars i autèntics: cultura i gastronomia, paisatge i biodiversitat i activitat al món rural.