Aquest formatge recuperat allà l’any 1982 al municipi garrotxí de Sant Miquel de Campmajor, va prendre el seu nom de l’entorn on es començaren a elaborar formatges basats en la tradició pagesa de fer formatge a casa. D’allà als dies actuals aquest formatge ha vist com se’n multiplicaven els elaboradors, dintre i fora de Catalunya, raó per la qual es vol protegir l’elaborat a Catalunya, i que és l’autèntic, amb una Denominació d’Orígen.
Hi ha moltes raons per explicar l’èxit d’aquest formatge. S’elabora a partir de llet pasteuritzada de cabra, amb una coagulació enzimàtica, per obtenir una quallada tova, que derivarà en un formatge de textura flonja. Un salat lleuger i un temps de maduració entre 3 setmanes i 2 mesos, donaran com a resultat un formatge suau i mengívol, agradable per a molts amants del formatge.
ACREFA té registrada la propietat de la marca Formatge Garrotxa, en totes les llengües d’Espanya i a tot el territori espanyol, raó per la qual no pot ser usat més que per a les formatgeries catalanes associades o autoritzades per ACREFA.
En destaca la pell florida gris, característica indispensable de qualsevol formatge Garrotxa.