El llibre del recuit. Vida i miracles d’un llevant de taula
Aquest és el primer llibre que s’ha escrit mai sobre el recuit. Fa només un parell de generacions, moltes pageses el feien a partir de la llet, sobretot d’ovella, i avui el continuen fent alguns artesans. Volgudament o no, al recuit se l’ha confós amb el mató, amb la quallada o amb el brossat… Però és una altra cosa. Per a Josep Pla, el recuit és “de totes les formes de llet quallada que apareixen en el mercat, el de més qualitat” i “no té possible rival”.
Jordi Bonet-Coll ha sabut crear al voltant del recuit una veritable biografia intensa i apassionada, fresca i intel·ligent, que dóna veu a les persones que en feien i a tot un món que girava entorn de la seva elaboració i venda. Pel camí, també ha recuperat les paraules i les receptes, una forma ancestral i popular de transformar la llet en una menja exquisida. De la seva mà visitarem pastors, ovelles i recuiteres i acabarem, segur, volent ficar-hi cullerada.
Primer Capítol_El Llibre del Recuit
Sobre l’Autor
Jordi Bonet-Coll va néixer a la Bisbal d’Empordà l’any 1969, quatre mesos abans que en Neil Armstrong trepitgés la Lluna. Ha publicat un conjunt de relats (T’arriben les veus, premi de narració dels Premis Recull de Blanes de 1999) i una novel·la curta (S’ha trencat alguna cosa, Premi Valldaura de Novel·la Memorial Pere Calders de l’any 2003), i el 2007 va escriure el guió del documental La Bisbal d’Empordà: 100 anys de ciutat. Com que ara ja ha escrit una mena d’assaig biogràfic creatiu (aquest que teniu a les mans, sobre el llevant de taula que més aprecia), es pot dir que només li queda la poesia (improbable) i una novel·la llarga (en procés).
Per acabar d’arrodonir-ho, té contes publicats en tres reculls col·lectius i escriu a diverses revistes, sobretot a la Revista de Girona i a Gavarres. L’any passat va col·laborar en el llibre col·lectiu Tombes i lletres, també d’Edicions Sidillà.
Número de pàgines: 182
ISBN: 978-84938743-8-4
Preu: 16,00 euros
Autor: Jordi Bonet-Coll
Títol: El llibre del recuit. Vida i miracles d’un llevant de taula